Горњи дом њемачког парламента усвојио је закон којим се влади канцелара Ангеле Меркел дају већа овлаштења у борби против трећег таласа пандемије вируса корона.

Нови закон омогућава националној влади да уведе полицијски сат између 22 сата и пет сати ујутру, као и ограничења за приватна окупљања, отварање спортских установа и продавница. Школе ће бити затворене и вратиће се на онлајн наставу ако инциденција вируса премаши 165 случајева на 100.000 становника.

Закону је још потребан потпис предсједника Франк-Валтера Штајнмајера прије него што ступи на снагу. Измјене ће се примјењивати у почетку до 30. јуна.

Меркелова је израдила нацрт закона након што су неке од 16 њемачких савезних покрајина одбиле да уведу оштре мјере упркос великом броју случајева.

Мануела Шлезвиг, премијер сјеверне покрајине Мекленбург-Западна Померанија, рекла је да амандман није отишао довољно далеко.

“Овај закон има веома озбиљну грешку. Овај закон неће смањити број заражених,” рекла је она за телевизију ЗДФ.

Њемачка је данас пријавила 29.518 случајева вируса корона, чиме је број заражених достигао 3,21 милион.

Умрло је 80.893 људи, а љекари упозоравају да ће јединице за интензивне његу бити недовољне за све пацијенте уколико се не предузму мјере.

Седмодневна стопа инциденције благо је порасла на 161,1 на 100.000.