Њемачка амбасадорица у Босни и Херцеговини Маргрет Убер уручила је у уторак Свеучилишној клиничкој болници Мостар два респиратора који су донација Владе Савезне Републике Њемачке.

Донација је реализована у сарадњи с Цивилном заштитом Њемачке, а ријеч је о квалитетним уређајима за умјетно дисање произвођача Дрäгер и припадајућој опреми за које је осигурано одржавање на територији БиХ. Осим тога, за медицинско особље бит ће организирана обука за рад на овим апаратима.

Амбасадорица Убер нагласила је како је ово само једна кап у мору онога што је уствари потребно БиХ и медицинској струци.

“Овом донацијом желимо да ставимо знак те да покажемо солидарност Њемачке с партнерима у Босни и Херцеговини и искрено се надамо да нам је то и пошло за руком”, истакла је Убер.

Додала је како се такођер нада ће се веома брзо развити вакцина против коронавируса, те да ће ускоро доћи крај пандемији, а до тада, додала је, потребно је да се сви придржавамо донесених правила и прописа.

Директор Свеучилишне клиничке болнице Мостар Анте Квесић захвалио је на донацији те казао како је уистину задовољство имати пријатеље који препознају и могу помоћи у овако тешким временима.

“Данас смо добили два врхунска нова респиратора али, нажалост, бојимо се да ће нам их требати још. Надам се, ипак, да ће превладати разум код људи и да ће постати свјесни да сви морају помоћи да ову причу зауставимо. Ми ћемо до тада са своје стране направити све што можемо”, поручио је Квесић.

Иначе, Њемачка је болницама широм Босне и Херцеговине донирала 12 респиратора произвођача Драгер укупне вриједности 350.000 еура. Осим Мостара, респиратори су донирани болницама у Сарајеву, Бањој Луци, Зеници, Тузли и Новој Билој.