Њемачке компаније очекују дуготрајне економске штете од избијања коронавируса, при чему неке од њих предвиђају да ограничења у јавном животу потрајати и више од годину, показује истраживање института Ифо.

Подаци анкете показују да компаније очекују да мјере везане уз пандемију у просјеку остану на снази још осам и по мјесеци

Међу њима, они који раде у сектору путовања и забаве, који је тешко погођен застојима наметнутим услијед пандемије, имају најпесимистичнију прогнозу и очекују да ће ограничења трајати још годину и мјесец, преноси Бизнисинфо.

Компаније које се баве пословима везаним за умјетност, као и њихове колеге у ресторанима и угоститељству, не очекују да ће мјере бити укинуте прије истека 11 мјесеци, а њихове прогнозе дијеле и произвођачи коже и обуће.

Иако су неке компаније оптимистичније, ниједна од њих не предвиђа укидање ограничења за још пола године.
Најоптимистичнија су очекивања произвођача пића и поштанске и курирске компаније са надом да ће мјере бити укинуте за нешто више од пола године.
Њемачка је кренула у блокаду крајем марта када је строгим ограничењима зауставила већину економских активности.
Убрзо након што је земља опрезно укинула мјере у мају економија се почела опорављати, но здравствене институције недавно су упозориле на пораст броја инфекција што је изазвало страх од другог таласа вируса.
Највећа европска економија Њемачка, није била поштеђена економског пада пандемије, забиљеживши пад бруто домаћег производа (БДП) 10,1 одсто током другог тромјесечја.
То је најгори пад од 1970. године када се почело са мјерењем тромјесечне калкулације БДП-а.