Власти Њемачке су одлучиле да до 14. фебруара задрже на снази строге мјере због коронавируса.

Њемачки канцелар Ангела Меркел и челници 16 покрајина договорили су вечерас да, уз постојеће, уведу и обавезно ношење висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном превозу. То укључује такозване хируршке маске, познатије по ознакама “ФФП2” и “Н95”.

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замјене за маске у јавном превозу, преносе медији.

Уз то, документ с новим мјерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће. Послодавци морају да омогуће запосленима рад од куће кад год је то могуће, што би смањило контакте на послу и на путу до посла.

Од послодаваца се тражи да успоставе флексибилно радно вријеме за све оне који морају да иду на посао да би се избјегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послијеподневним часовима.

Запосленима ће бити забрањен заједнички ручак, у покушају да смање социјалне контакте.

Према плану, њемачке савезне оружане снаге биће распоређене као помоћ у масовном тестирању у старачким домовима.

Једна од важнијих тема састанка била је и одлука о отварању школа. За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће њен став превладати.

Иако се број заражених смањује посљедњих дана, Меркел је упозорила на нове варијанте коронавируса, које се брже преносе.

У Њемачкој је у посљедња 24 часа инфекција вирусом корона потврђена код 11.369 људи, док је 989 људи умрло од посљедица Ковид-19. До сада је укупно преминуло више од 47.000 људи, а заражено је више од два милиона људи.

Њемачка се још од новембра налази у некој врсти “локдауна”, који је прво требало да траје само четири седмице и заврши се прије божићних празника. У међувремену су затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани, те садржаји за забаву и културу. На снази је и мјера према којој једно домаћинство може посјетити само једна особа, која није из тог домаћинства. У окрузима гдје је више од 200 новообољелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.