Њемачка очекује да ће свјетски финансијски лидери ове седмице подржати нову алокацију Међународног монетарног фонда за посебна права вучења (СДР) од 650 милијарди долара како би се помогло сиромашним земљама да се изборе с пандемијом и економским посљедицама.

“То је разумна бројка”, рекао је високи званичник њемачког министарства финансија уочи виртуалних прољетних састанака Међународног монетарног фонда и Свјетске банке.

Будући да је нова америчка администрација подржала тај потез, међу члановима ММФ-а сада постоји споразум о јачању резерви Фонда за хитне случајеве, а споразум ове седмице отворит ће пут свјежем новцу који ће бити доступан од аугуста, рекао је тај званичник.

Ова средства ће користити земље које се највише погођене пандемијом јер ће отприлике 42 посто нових средстава отићи у најсиромашније земље свијета, додао је званичник.

Стопе вакцинације и економски развој разликују се широм свијета због чега је одлучено да резерве ММФ-а за хитне случајеве смање јаз у опоравку од пандемије између богатих и сиромашних земаља.