Њемачки парламент изразио је снажно противљење израелским плановима анексије дијелова Западне обале.

У обраћању у Парламенту, њемачки министар вањских послова Хеико Мас упозорио је да би такав израелски поступак угрозио стабилност читавог Блиског Истока.

”Мир се не може постићи једностраним поступцима”, казао је Мас.

С изузетком крајње десне странке Алтернатива за Њемачку (АфД), све остале парламентарне фракције упозориле су на израелски план анексије, поручивши да би то озбиљно могло угрозити идеју дводржавног рјешења.

”Изузетно смо скептични према плановима нове израелске владе”, казао је Јирген Хардт, гласноговорник за вањску политику при Кршћанско-демократској унији (ЦДУ), странци њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Нагласио је да је израелски план супротан међународном праву те упозорио на ”опасност од нових тензија” на Блиском истоку, уколико Израел настави са контроверзном анексијом дијелова окупиране Западне обале.

Бијан Ђир-Сараи, гласноговорник за вањску политику либералне Слободне демократске странке (ФДП), такођер је изразио ”дубоку забринутост” због израелског плана.

Раније данас Рајнер Брул, замјеник гласноговорника Министарства вањских послова Њемачке, изразио је противљење планираном израелском пројекту.

”Веома смо забринути због најаве о анексији. Остајемо посвећени циљу рјешења с двије државе. То је наш став”, казао је Брул на конференцији за медије.

Њемачки министар вањских послова обећао је да ће ово питање уврстити на дневни ред, будући да је званични Берлин јуче преузео шестомјесечно предсједавање Европском унијом, а предсједават ће мјесец дана и Вијећем сигурности УН-а.

Мас је позвао Израел да поново размотри такве планове, рекавши да је још увијек могуће искористити ”прилику и временски период” прије могуће анексије.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху формирао је с лидером опозиције Бенијем Гантцом заједничку владу Израела, а обојица су притом најавили да ће од 1. јула убрзати план анексије Јорданске долине и других територија на Западној обали на којима су подигнута илегална јеврејска насеља.

Анексија долази као дио ”Договора стољећа” америчког предсједника Доналда Трампа, који је објављен 28. јануара, а односи се на Јерусалем као “неподијељени главни град Израела“ и признаје израелски суверенитет над великим дијеловима Западне обале. У плану се наводи успостављање државе Палестине попут архипелага повезаног мостовима и тунелима.

Палестински званичници тврде да ће према америчком плану Израел анексирати 30 до 40 посто Западне обале, укључујући цијели Источни Јерусалем.

Западна обала, укључујући Источни Јерусалем, сматра се окупираном територијом према међународном праву, због чега су сва јеврејска насеља на тој територији, као и планирана анексија, илегални.