Њемачка планира да повећа употребу вакцине “АстраЗенека” за имунизацију становништва против коронавируса, након што су власти одобриле да се може давати особама старијим од 65 година.

Стотине хиљада доза те вакцине недељама “скупљају прашину” због разматрања ко може да је добије и сумњичавости међу онима који су имали услова да је добију.

По Европском центру за превенцију и контролу болести, Њемачка је добила 2,1 милион доза вакцине “АстраЗенека”, а употребила је само 721.000.

Берлин данас отвара шести центар за вакцинацију на бившем аеродрому Темплехоф у центру града гђе ће се давати само вакцина “АстраЗенеце” коју су њемачки регулатори одобрили прошле недјеље и за људе старије од 65 година.

По вакцинацији Њемачка заостаје за Великом Британијом и Сједињеним Америчким Државама. До недјеље је у Њемачкој дато 5,2 милиона доза вакцине, а ојбе дозе су добила 2,5 милиона људи, или свега три посто од 83 милиона становника.

Министар финансија Олаф Шолц рекао је да очекује да ће се крајем марта убрзати тај процес и да ће седмично моћи да се даје и по 10 милиона вакцина.