Њемачка протјерује двојицу руских дипломата због наводне улоге Москве у убиству 40-годишњег Зелимкхана Кангошвилија, чеченског тражиоца азила у Берлину, навело је Министарство вањских послова у саопћењу.

У вербалној протестној ноти упућеној руском амбасадору Сергеју Ј. Нетсћајеву, након што је у сриједу ујутро позван у Министарство вањских послова Њемачке, Русија је позвана да сарађује с њемачким властима на овом случају.

Ради се о двојици акредитираних дипломата у руској амбасади у Берлину које су њемачке власти прогласиле персоном нон грата те им је наређено да у року од седам дана напусте Њемачку.

Министарство је недовољну сарадњу Русије у истрази овог убиства навело као разлог за оштру дипломатску реакцију.

Њемачки државни тужилац у граду Карлсрухеу преузео је истрагу о убиству које се у аугусту догодило у КлајнТиергартену у Берлину.

Државни тужилац је истакао да постоје “довољни чињенични докази” да је Кангошвили убијен “према наредби државних агенција Руске Федерације”.

Начин на који је Кангошвили убијен је од самог почетка изазивао сумњу у руску умијешаност.

Осумњичени починитељ, 49-годишњи руски држављанин, пуцао је два пута из непосредне близине Кангошвилију у главу. Нападач, којег је полиција именовала само као Вадима С., ухапшен је кратко након убиства.

Манана Тсатиева, бивша супруга Кхангосхвилија, казала је за Дојче Веле да вјерује да је прошлост њеног бившег супруга вјероватно био мотив за напад.

Како наводи Дојче Веле, Кангошвили се борио против Руса током Другог чеченског рата од 1999. до 2009., те је након тога у Грузији и Украјини радио против руских интереса.

Тсатиева је изјавила да је Кангошвили побјегао у Њемачку 2016. године, након што му је био угрожен живот у Грузији, али није успио добити азил и требао јe бити депортиран.