Синдикати радника у јавном сектору Њемачке наредне седмице припремају штрајк јер није постигнут договор о зарадама ни у другој рунди преговора са Владом.

Синдикати “Верди” и ДББ траже повећање зарада од 4,8 одсто за два милиона радника јавног сектора у федералној влади и општинама.

“Послодавци су се забарикадирали у ћошку, према томе штрајк је неизбјежан”, рекао је предсједник синдиката “Верди” Франк Вернеке.

Улрих Зилбербах, предсједник синдиката ДББ, рекао је у сличном тону да овако више не може, те да ће синдикати извршити притисак на послодавце како се не би морало прибјећи абритражи.

Синдикати су рекли да ће јавност на вријеме бити обавијештена о евентуалним рестрикцијама рада у старачким домовима, болницама, предузећима за одржавање путева и слично.

Влада је саопштила да криза настала због пандемије вируса корона смањује приходе од пореза и лимитира финансирање јавног сектора, посебно на општинском нивоу.

Синдикати, са друге стране, тврде да су радници јавног сектора, посебно у здравству, одиграли кључну улогу у пандемији и да се то мора одразити и на зараде.

Даљи преговори заказани су за 22. и 23. октобар.