Министар унутрашњих послова Њемачке Хорст Зихофер, најавио је да ће након пожара у избјегличком кампу Мориа на грчком отоку Лезбос, у ту земљу бити измјештено између 100 и 150 од 400 дјеце без пребачене с отока.

Зихофер је с замјеником челника Вијећа ЕУ Маргаритсом Шинасом одржао конференцију за медије те подсјетио како је стање у кампу Мориа изузетно тешко.

Сматра како је неопходно пружити помоћ и осигурати смјештај за људе који су боравили у кампу Мориа те додао како им је грчка администрација, с којом блиско сарађују, доставила листу како би им се пружила помоћ у савладавању изазова.

Додао је како тренутно настоје, у координацији с хуманитарним организацијама, што прије пружити помоћ.

Уједно, навео је како интензивно раде на прихвату око 400 малољетника без пратње који су пребачени на копно и да ће велики дио те дјеце прихватити Њемачка и Француска.

Најавио је како ће Њемачка примити између 100 и 150 дјеце без пратње, а исто толико ће прихватити и Француска. Навео је како не може откривати више детаља с обзиром на то да преговори и даље трају. Зихофер је рекао како ће осталу дјецу примити осам европских земаља које учествују у овом процесу.

Додао је како је циљ дјецу довести до краја мјесеца, а међу земљама које ће пружити подршку су Финска, Луксембург, Словенија, Холандија, Хрватска, Португал, Швицарска и Белгија, док Аустрија није међу њима.

Зихофер је рекао како је Њемачка преузела велику одговорност када су у питању избјеглице те да је од 2015. примила око 1,73 милиона избјеглица.

Њемачки министар наводи како је питање миграција могуће ријешити једино на међународном нивоу и сарадњом унутар Европе.

Подсјетио је како се с проблемом избјеглица не суочава само Грчка већ и Малта, Италија и Шпанија.

”Овај проблем требамо ријешити што прије“, мишљења је Зихофер.

Сцхинас је рекако како је камп Мориа уништен и да ће грчким властима предложити формирање новог и модерног тијела како би процес одобрења азила био бржи.

Додао је како је пожар у кампу Мориа показао шта Европа треба промијенити у својој избјегличкој политици.

Рекао је и како је циљ постићи договор са земљама које избјеглице користе као транзитне руте, а како њихови животи не би били у рукама кријумчара.

Вјерује и како ЕУ треба развити заједничку мигрантску политику и политику азила.

Након пожара који су избили прије два дана у избјегличком кампу Мориа, на грчком отоку Лезбос, јучер се ватрена стихија појавила на три тачке.

На терен су послани припадници полиције и ватрогасних јединица, а полиција је у близини кампа поставила барикаде како би спријечила мигранте у намјери да ходају према центру града.

У кампу Мориа било је смјештено око 12.500 миграната, а од прошле седмице потврђено је најмање 35 случајева заразе коронавирусом.