Њемачки здравствени званичници блокирали су планове фудбалских клубова да се навијачи врате на стадионе с почетком нове сезоне у Бундеслиги.

“Хиљаде навијача на стадионима – то је нешто што се не уклапа у тренутну ситуацију са пандемијом корона вируса. То је непотребан ризик”, рекао је њемачки министар здравља Јенс Шпан.

Клубови прве и друге њемачке лиге планирали су ђелимичан повратак навијача на стадионе, за шта је Њемачка фудбалска лига израдила посебан протокол.

“Концепт лиге је теоретски добар. Али, одлучујуће је оно што се свакодневно догађа у пракси. Морамо остати опрезни. Навијачи на трибинама били би лош сигнал у тренутној ситуацији”, рекао је Шпан.

И 16 министара здравља се на јучерашњем састанку сложило да им повратак навијача на стадионе није приоритет. Они су се једногласно сложили да стадиони треба да остану затворени.

“Тренутно се не залажемо за отварање стадиона, бар до 31. октобра. Тада можемо поново процијенити ситуацију”, рекла је Дилек Калајџи, министарка државе Берлин за здравство, социјално старање и равноправност.

Њемачка је до сада регистровала 217.835 случајева заразе коронавирусом и релативно низак број смртних случајева, 9.203, у поређењу са Француском, Шпанијом и Италијом, али постоји забринутост због недавног повећања броја заражених. Прошле седмице је регистрован највећи број новозаражених на дневном нивоу у посљедња три мјесеца.

Нова сезона у Бундеслиги почиње 18. септембра.