Њу Јорк Тајмс премјестит ће дио свог уреда из Хонг Конга у Сеул, у посљедњем наговјештају нелагоде која се шири глобалним финансијским центром само двије седмице након што је Кина увела нови закон о националној сигурности.

Д Тајмс је саопћио да се његови упосленици суочавају с изазовом добијања радних дозвола и да ће преселити свој дигитални тим новинара, скоро трећину особља из Хонг Конга, у јужнокорејску пријестоницу током наредне године.

Данашњи потез наноси ударац статусу града као новинарског средишта Азије, и долази у вријеме док се Кина и Сједињене Државе сукобљавају око својих новинара који раде у супарничкој земљи.

У овој је години Пекинг саопћио да новинарима којима није допуштено да раде у кинеској матици такођер неће бити допуштен рад у Хонг Конгу.

“Узимајући у обзир неизвјесност тренутне ситуације, ми сачињавамо планове да географски распоредимо наше особље”, изјавила је гласноговорница Д Тајмс за Ројтерс.

“Ми ћемо задржати значајно присуство у Хонг Конгу и имамо сваку могућу намјеру да извјештавамо о дешавањима у Хонг Конгу и Кини”, казала је.

Влада Хонг Конга наводи у саопћењу да град остаје регионално медијско сједиште.

Други међународни медији, као што су Вол Стрит Журнал, Финаншл Тајмс и Агенс Френс Прес, такођер имају своје азијске редакције у Хонг Конгу.

Ројтерс је преселио своје азијско сједиште у Сингапур у 1997. године када је Британија вратила Хонг Конг у Кини.