Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, гостујући у БХТ1 Уживо, говорио је о сарадњи са Сарајевом, о томе зашто се у Источном Сарајеву не обиљежава Дан Државности, као и о протеклим изборима. Ћосић наглашава да БиХ доживљава као своју земљу, али овај дан не доживљава као Дан државности.

“У РС се не обиљежава дан државности, није то та БиХ коју један број грађана слави у ФБиХ, ја јако поштујем и уважавам све оно што је везано за антифашизам, али то није та БиХ и не може се славити као Дан државности. Да сте ме питали прије 25 година кад сам био Титов пионир да ли је то био Дан државности, сигурно да бих рекао да јесте у оквиру бивше СФРЈ, али данас није и ми то тако доживљавамо”, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

“Данашња БиХ према Дејтонском мировном споразуму је састављена од два ентитета и Брчко дистрикта, да не говорим да не постоји Закон о државним празницима на нивоу БиХ и сасвим је јасно да ова држава БиХ не може баштинити традиције БиХ из времена ЗАВНОБИХ-а јер је она свој континуитет изгубила те 1992. године”, истакао је Ћосић.

Ћосић наглашава да БиХ доживљава као своју земљу, али овај дан не доживљава као Дан државности.

Говорећи о сарадњи Сарајева и Источног Сарајева, Чосић напомиње да је сарадња за два града изузетно добра и да очекује да ће бити још боља.

“Ради се о двије административне цјелине, о граду Сарајево и граду Источно Сарајево. Град Источно Сарајево има шест општина, граничи се са Сарајевом и два града имају одличну флуктуацију људи међусобно, роба, услуга итд. Људи из области спорта, културе, невладиног сектора, пољопривреде одлично сарађују. Институције БиХ имају своја сједишта у оба града, велики број људи ради у Сарајеву из ИСА, тако да се ради о два града која су осуђена на сарадњу и треба ту сарадњу јачати”, каже Ћосић.

“Осам претходних година сам био начелник општине Источно Ново Сарајево и свих тих година сам имао одличну сарадњу са начелником општине Ново Сарајево у ФБиХ, оње замијењен вољом народа, сарађивао сам и са другим начелницима, било је заједничких ствари које смо рјешавали, па сам и током предизборне кампање увијек показивао отвореност и жељу за сарадњом. Два града имају могућности да заједнички раде и у будућности видим помаке, а не кораке уназад”, истиче градоначелник Источног Сарајева.

Конкретно, у области привреде и инвестиција се планира сарадња. Прије годину дана је успостављена сарадња са једном компанијом чије је сједиште у Сарајеву, а прије годину дана су купили у Источном Сарајеву локацију и своје сједиште ће премјестити у Источно Сарајево. Станови су јефтинији у Источном Сарајеву и нема никакве препреке да неко из Сарајева купи стан у Источном Сарајеву. Ћосић каже да ће се временом цијене изједначити вјероватно између два града.

Што се тиче препрека, Ћосић смагра да препрека може бити само ако их неко створи. Он лично истиче да нема никаквих препрека према сарадњи и активностима са људима из Сарајева. На пољу инфраструктуре и саобраћајне повезаности између два града се може и те како радити, тако да неће бити препрека, наглашава градоначелник Источног Сарајева.

О неком “наређењу” да се не сарађује са Сарајевом, Ћосић истиче да до тога никад није дошло нити ће доћи.

“Из Бањалуке ми никада није неко рекао да не сарађујем са Сарајевом, мислим да то људи погрешно интерпретирају, увијек је СНСД имао жељу за сарадњом и та жеља је увијек требала да буде манифестована конкретним стварима, само уз поштовање и уважавање”, изјавио је Ћосић.

Још ниједан захтјев за измјену закона није дошло из надлежног министарства Савеза општина и градова РС, везано за евентулано “одузимање” овлаштења градоначелнику Бањалуке. Ћосић истиче да закон треба мијењати по његовом мишљењу јер има мањкавости и донесен је 2016. године. Ћосић сматра да различитости између градоначелника и СО треба схватити као предност и у том смислу ићи у побољшање закона и мора постојати једна врста баланса између извршне и законодавне власти.

“Познајем предсједника Додика јако добро и оно што је Влада РС урадила за Бањалуку није урадила ни за једну локалну заједницу у РС и он је то што се десило у Бањалуци превише емотивно схватио”, каже Ћосић.