Заласком сунца вечерас наступа мубарек мјесец рамазан, а муслимани ће вечерас клањати и прву теравију, намаз карактеристичан само за овај благословљени мјесец.

Због раније донесене мјере забране кретања (21:00-5:00) на подручју бх. ентитета Федерација БиХ, вјерници за сада неће моћи у џамијама клањати теравију, као ни сабах-намаз.

Како је за АА потврђено из Меџлиса Исламске заједнице Сарајево, теравих-намаз као и сабах-намаз ће се клањати у складу с раније донесеном мјером, што значи да ће џемату присуствовати само имами и чланови џематских одбора.

Како је речено у Муфтијству бихаћком, теравих-намаз у џематима на подручју ентитета Република Српска ће се одржавати у складу с важећим мјерама, уз присуство вјерника. Због полицијског сата у Федерацији БиХ, до доношења нове одлуке, џемату ће присуствовати имами и чланови џематских одбора.

Реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин еф. Кавазовић раније је донио Инструкцију о организацији вјерских активности у ванредним околностима за вријеме мјесеца рамазана ове године, у којој је истакнуто да ће се све вјерске активности у рамазану бити искључиво организиране у складу са препорукама органа Исламске заједнице и надлежних државних органа.

Тако ће на подручју Федерације БиХ за сада вјерници у џамијама моћи обављати дневне намазе и то у складу с поштивањем свих постојећих мјера. Због мјере забране кретања, теравију и сабах-намаз, према раније објављеној инструкцији, могу обављати само имам, мујезин и чланови џематског одбора.

У међувремену, Министарство здравства Кантона Сарајево упутило је захтјев Федералном министарству здравства да размотри могућност помјерања полицијског сата на 23:00, како би вјерници могли обавити вјерске обреде, конкретније теравију и сабах-намаз.

С обзиром на то да на подручју бх. ентитета РС нема забране кретања, вјерници ће моћи клањати теравију уз поштивање мјере ограниченог броја вјерника у молитвеним просторима.