Најмање двије џамије у њемачкој регији Хесе примиле су ове седмице пријетећа писма, саопштили су представници локалне муслиманске заједнице.

Осумњичени неонацисти послали су пријетећа писма у џамије у малом граду Фуерт и оближњем округу Вахлен, рекао је локалним медијима Салих Озкан, представник турско-муслиманске кровне групе ДИТИБ.

Како је рекао, писма садрже пријетње насиљем над муслиманима, а потписала их је група која себе назвала “НСЕ 2020”.

Он је додао да је позвао полицију да проведе озбиљну истрагу и омогући већу заштиту џамијама.

Није одмах било јасно јесу ли пријетње повезане са неонацистичком мрежом “НСУ 2.0”, која је у посљедње двије године послала стотине пријетњи смрћу муслиманима и имигрантима.

Њемачке власти ухапсиле су пензионисаног полицајца и његову супругу у јулу због сумње да су писали и слали пријетећа писма.

Потпис “НСУ 2.0” односио се на крајње десничарску неонацистичку организацију Национал-социјалистичко подземље (НСУ).

Чланови ове групе су у периоду од 2000. до 2007. убили десет грађана, међу којима је осам турских и један грчки имигрант.

Иако су недавна открића показала да је њемачка домаћа обавјештајна агенција имала на десетине доушника који су имали контакте са осумњиченима из НСУ-а, званичници су инсистирали на томе да немају претходне информације о терористичкој ћелији и убиствима НСУ-а.