Већина људи БиХ доживљава овај празник као државни и као Дан државности. Друго је што они живе са таквим политикама који ту не признају и онда слиједом тог психолошког понашања иду тим путем, казао је за БХРТ члан предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић.

Те ће се политике мијењати и никада нећмо одустати од елементарних вриједности на којима је утемељена Босна и Херцеговина. 25. новембар је елентарна вриједност на којој је утемељена БиХ и то ће сви прије или касније прихватити, истакао је.

25. новембар је државни празник, то је Дан државности наше домовине Босне и Херцеговине. Тако је то по закону, тако је то по одлуци Уставног суда. Свако ко не обиљежава овај празник крши закон. Ми немамодругог пута у овој земљи него да поштујемо постојећи законски оквир. Устав. Сви то морамо да поштујемо, свиђало се то неком или не свиђало. То је Дејтонски пакет који се мора поштовати досљедно. Не узимати ка на јеловнику, оно што вам се свиђа.

Дејтонски мировни спорезум, иако није праведан, био је у оно вријеме бољи него наставак рата, казао је Џаферовић.

Он је дао шансу држави у миру да, шансу грађанима у миру и има уграђену ту равнотежу. Није проблем у Дејтонском мировном споразуму него оних који га не поштују. Није никада до краја имплементиран. Најбоље би било да су се сви вратили у своје домове након рата па би данас имали ентитетско гласање потпуно другачије. Држава би потпуно другачије функционисала.

Ако не можемо постићи да направимо боље рјешење онда нам пресотаје да безрезервно поштујемо оно што имамо.

Неприхватљиво је да поштујете оно што вам се свиђа а одбацујето оно што вам се не свиђа. ја мислим да је то сада вријеме које живи Босна и Херцеговина и важно је сада да се дејтонски споразум поштује до краја.

Како будемо напредовали на нашем путу ка Европској унији ми ћемо доћи у ту ситуацију да у наш систем уграђујемо механизме који ће омогућити нормалније и ефикасније функционисање, али до тада без резерве поштовати оно што имамо, рекао је Џаферовић говорећи о будућности наше земље.

Када је будућност БиХ у питању ја сам увијек био оптимиста и бићу. Ова држава је издржала и много теже и горе ствари, много веће атаке него ове данас. У њој је више оних који желе функционалнију државу. Очекујем да посјета представника ЕУ буде подстрек за престан политика подјеле, рушења политичке атмосфере.

Требамо имати стабилну политичку атмосферу како би наставили даље градити, нагласио је он.

Имамо данас на сцени ретроградне политике које захтјевају подјеле, јачање ентитета у односу на државу, то политика господина Додика. Имамо политике које желе додатне подјелее, то је политика господина Човића.Ништа није сакривено. Све има име и презиме. Они морају да промијене свој курс јер то није пут којим треба да иде ова земља. То је пут у дестабилизацију и непознато. Ми треба да идемо сигурним и стабилним путем у циљу добробити свих нас.