Босна и Херцеговина треба да управља мигрантском кризом, а не мигрантска криза нама, каже у интервјуу „Један“ предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. Кључни проблем у управљању институција БиХ овом кризом Џаферовић види у непостојању договора унутар БиХ о заштити источне границе и равномјерном распоређивању мигранта на цијелој територији Босне и Херцеговине.

„Немамо сагласности. Додик бјежи од тога, Човић бјежи од тога“ каже Џаферовић.

Полиција Републике Српске и поједине фирме, које организирано пребацују мигранте од источне границе БиХ према Унско-санском кантону, излажу се, каже Џаферовић, кривичној одговорности.

„Свако онај ко без одлуке државних институција учествује у било каквој активности превожења миграната из једног у други дио Босне и Херцеговине, излаже се опасности да почини тешко кривично дјело. То се не смије радити. Ентитетске институције нису надлежне. То што ради полиција РС, то је противзаконито и излаже себе кривичној одговорности“, оцјењује Џаферовић.

Иницијатива о укидању трговинских баријера на Западном Балкану, названа „Мали Шенген“, службено није понуђена Босни Херцеговини, каже Џаферовић, напомињући да је бх. институције требају добро проучити прије доношења коначне одлуке.

„Мислим да је Европска унија веома загријана за ову врсту сарадње у региону Западног Балкана. Мислим да то не може замијенити наш европски пут и да иницијатива, било каква да буде, не може имати било какав институционални или политички карактер. Када све то искључимо и када будемо сигурни у све то, наравно да ћемо приступити томе“, сматра Џаферовић.

Пријем Милорада Додика, као лидера српског народа, код предсједника и премијера Републике Хрватске у Загребу, предсједавајући Предсједништва БиХ оцјењује као поступак којим Хрватска производи нова отворена питања са БиХ.

„То није добро. Није добро ни за Републику Хрватску није добро ни за Босну и Херцеговину. Зашто су то урадили, шта је мотив могли смо да чујемо из неких њихових изјава, ако пажљиво анализирамо. Могли смо да чујемо од господина Гранића (Мате Гранић, бивши министрар вањских послова РХ оп.а) који је савјетник у кабинету премијера Андреја Пленковића, да ће сада Хрватска подузети офанзиву, дипломатску офанзиву у ЕУ како би се ријешио изборни закон у БиХ. Погрешно, тако се не иде. Нико на нас не може извршити никакав пристисак да урадимо нешто што би било против Устава БиХ и што би било против одлука Европског суда за људска права. Адреса је Сарајево. Ево, овдје, ова зграда. Ми треба да разговарамо и морају се поштовати институције и наћи ћемо рјешење. Ја очекујем да пријатељи, ја их још увијек сматрам пријатељима из Републике Хрватске, ово схвате и да коначно кренемо овим путем“, тврди Џаферовић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић у интервју „Један“ говори и о томе да ли су САД-е тражиле од БиХ да премјести амбасаду у Израелу, из Тел Авива у Јерусалем, о парламентарној већини на нивоу државе, будућности владајуће коалиције у Кантону Сарајево, стању СДА.

Интервју „Један“ је на програму БХТ1 у четвртак од 20 сати.