Члан Предсједништва БиХ и потпредсједник Странке демократске акције (СДА) Шефик Џаферовић је данас у Сарајеву изјавио новинарима да је изјава предсједника Француске Емануела Макрона, дата у интервјуу у дијелу који се односи на БиХ, да је БиХ ‘темпирана бомба’ због повратника са страних ратишта, потпуно неутемељена и не одговара чињеницама.

“Према подацима наших агенција, у овом тренутку из БиХ се на сиријском ратишту налази нешто мало мање од 100 пунољетих особа, од чега су половина жене, а половина мушкарци”, навео је Џаферовић.

По његовим ријечима, од 2016. године из БиХ није забиљежен ниједан одлазак на сиријско ратиште.

Истакнуо је да је БиХ подузела мјере, прописала је кажњивост за такву врсту активности и успјешно се носи с тим питањем.

“Тако да то никако не може бити разлог због којег би се БиХ, ако је то тај контекст те изјаве, називала ‘темпираном бомбом’. Основни проблем којег БиХ има, а што ја вјерујем да зна и предсједник Макрон, је у дјеловању деструктивних снага у БиХ које желе додатне територијалне, етничке подјеле у БиХ, које једноставно блокирају функционирање институција БиХ”, казао је Џаферовић.

Додао је да се то дешава добрим дијелом и због неактивности међународне заједнице.

“У заустављању рата у БиХ, успостави мира и закључењу Дејтонског мировног споразума врло важну улогу је одиграла и Република Француска, у то вријеме на челу с предсједником Жаком Шираком. Позивам француског предсједника да, када је БиХ у питању, има у виду ове чињенице и да свој пуни допринос како би се ријешио овај основни проблем у БиХ, дакле уклониле блокаде, обесхрабриле се или докинуле ове ретроградне политичке снаге и БиХ коначно профункционирала”, навео је Џаферовић.

Звиздић: Босна и Херцеговина никоме није пријетња

Босна и Херцеговина направила је значајан прогрес у борби против тероризма и свих облика екстремизма што је истакнуто у релевантним информацијама међународних институција и агенција, али и према посљедњем извјештају Стејт Департмента, поновио је данас предсједавајући Вијећа министара БиХ Денис Звиздић.

Он је то устврдио одговарајући на посљедњу изјаву предсједника Републике Француске Емануела Макрона који је, између осталог, за БиХ казао да је темпирана бомба те да се суочава с проблемом џихадиста повратника.

Такођер, Звиздић напомиње да је заустављен одлазак грађана БиХ, а ни један бх. грађанин није учествовао у било којем терористичком акту почињеном у Европи или било гдје друго у свијету.

“То говори о нашој озбиљној посвећености борби против тероризма што је резултирало и врло јасном констатацијом у извјештајима релевантних институција и агенција које говоре да је БиХ врло кредибилан партнер у борби против тероризма и партнер у глобалној коалицији у борби против ИСИЛ-а”, казао је Звиздић.

Нагласио је да БиХ остаје врло посвећена борби против глобалне пошасти те је изнио податак да из БиХ на страна ратишта није отишло нити мање, нити више грађана него из било које државе региона западног Балкана или Европе и због тога БиХ није и неће бити било каква пријетња.

Сматра да податке о питањима тероризма све државе требају добити директно од овлаштених институција и агенција из БиХ, јер само то су прави и релевантни факти, односно прави подаци који могу бити провјерени.

“Информације никако не треба узимати од оних који су недобронамјерно оријентирани ка БиХ и који таквим изјавама наносе немјерљиву штету међународном угледу и кредибилитету БиХ, која се налази у фази и европских и НАТО интеграција”, закључио је Звиздић у саопћењу из Вијећа министара БиХ.