Отказивање састанка са министром вањских послова Русије Сергејом Лавровом чин је којим се жели очувати достојанство и понос домовине Босне и Херцеговине, казали су чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и Шефик Џаферовић.


Комшић је казао како је Лавров међу три најбоља свјетска дипломата, који иза себе има велико искуство, знање и на крају силу, чији су потези и поступци до краја испланирани и сваки наступ шаље поруку.

“Оно што смо имали прилику гледати откад је Лавров дошао у Босну и Херцеговину по мени су поруке, не његове личне, него земље коју представља. Недостатак државне заставе на састанку с Милорадом Додиком није грешка протокола. Понављам, ријеч је о цијелом апарату који иза њега стоји и који је савршено савршено информисан о свему у БиХ. То доживљавамо као једну врсту ниподаштавања па чак и негирања институција државе БиХ”, рекао је Комшић.

Члан Предсједништва БиХ је казао да изјава Лаврова којом поздравља резолуцију Народне скупштине Републике Српске (НСРС) о тзв. војној неутралности такођер говори да је руски министар савршено информисан и искусан.

“Он избјегава чињеницу да такву одлуку могу донијети само државни органи и да је Босна и Херцеговина донијела одлуку о будућности европских и атлантских интеграција. У доношењу тих одлука учествовао је и Додик. Лавров зна да такву врсту одлуке не може донијети НСРС и да такву одлуку доносе Предсједништво и Парламент Босне и Херцеговине”, рекао је Комшић.

Он је казао да је кроз ова два примјера Лавров показао непоштивање институција и уставног система и државе БиХ.

“Наше увјерење је да с Руском Федерацијом имамо најбоље могуће односе, али исто тако очекујем да сви они који представљају Русију поштују одлуке уставом одређених институција БиХ што сада није случај”, рекао је Комшић.

Он је подсјетио и на став гласноговорнице МВП-а Русије на друштвеним мрежама коју је Комшић протумачио као једну врсту пријетње.

“То је нешто на чему не можемо градити своје односе с Руском Федерацијом”, рекао је Комшић и додао да могу од пријатељских земаља очекивати и тражити да поштују институције државе БиХ и одлуке које су институције донијеле у складу с уставом, а не да то негирају и да третирају дио БиХ као независну државу. Комшић је казао да је то утисак који су имали након јучерашњих састанака у Источном Сарајеву.

Џаферовић: Желимо да на овај начин очувамо достојанство наше домовине Босне и Херцеговине

Ово је порука нашим партнерима, европским и еуроатланским да смо ми поносни људи и одлучни. Када једном донесемо одлуку сви ми у овој земљи морамо се те одлуке држати. И сви пријатељи земље укључујући и Русију, ако жели да буде пријатељ БиХ, мора поштивати оно што смо донијели, казао је Џаферовић.

Желимо да на овај начин очувамо достојанство наше домовине Босне и Херцеговине. Ако Лавров каже да се мора поштовати Дејтонски споразум онда се мора поштовати и ОХР.

Истакао је да је Лавров, али и Руска Федерација исказала у више наврата да поштује Дејтонски мировни споразум, суверенитет и територијални интегритет БиХ.

“Али изјаве Лаврова, као и изјаве које се већ дуже понављају кроз ставове које износи амбасадор Руске Федерације у БиХ говоре другачије. Поштовати Дејтонски мировни споразум значи поштовати све његове анексе. А, прва ствар која се наводи је држава БиХ, њен континуитет, застава и грб и институције. То се мора поштовати. То јучер није испоштовано”, рекао је Џаферовић, осврћући се на јучерашњи боравак Сергеја Лаврова, министра вањских послова Русије у Источном Сарајеву.

Поштовати Дејтонски мировни споразум, каже Џаферовић, значи поштовати свих 11 анекса споразума. А, један од њих, је, каже и присуство високог представника у БиХ.

“Високи представник је потребан БиХ. Његов одлазак заговарају снаге које говоре о сецесији. То засигурно зна и Лавров. Мора се поштовати високи представник. Он мора бити у БиХ док се не промијени Устав и почне нормално функционирати. То БиХ не може по постојећем Уставу”, рекао је Џаферовић.

Подсјетио је да су се власти БиХ још 2005. опредијелиле за НАТО пут, 2009. је донесена одлука о подношењу захтјева за Акциони план за чланство у НАТО, а прошле године је поднесен Програм реформи који је фактички АНП, а ове године се припрема нови.

“Све је то јучер оспоравано. Јер, казано је да се поштује и уважава Резолуција Народне скупштине РС-а. Наши унутрашњи циљеви су поштивање Дејтонског мировног споразума, изградња мултиетничке државе БиХ, поштивање права свих народа на цијелом територију БиХ, економске и укупне државне реформе. Вањскополитички циљеви су чланство у ЕУ и НАТО савезу. То су дефиниране одлуке уз судјеловање свих народа. Одлуке се не могу мијењати. Јучер је то на свој начин доведено у питање”, поручио је Џаферовић.

Џаферовић је навео да су се он и Комшић, након разматрања шта подузети као одговор на јучерашња дешавања током посјете Лаврова у Источном Сарајеву, одлучили на овај потез.

“Била је идеја да одемо и све кажемо или не одемо. Процијенили смо да је ово јача порука за Руску Федерацију, домаћу јавност и цијели свијет. То је и порука партнерима ЕУ и НАТО да смо ми поносни и одлучни људи. Када једном донесемо одлуку онда је се сви морамо придржавати. Русија треба поштовати оно што смо донијели као одлуке”, став је Џаферовића.