Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине сутра ће разговарати с генералним директором Свјетске здравствене организације (СЗО) Тедросом Адханомом Гебрејесусом, а у вези с испоруком вакцина против коронавируса БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да је то једно од питања које су покренули јер су схватили развој догађаја.

”Одлучили смо да ми, као Предсједништво, реагујемо иако то није посао Предсједништва. Као продукт тог састанка ће услиједити или су услиједили бројни састанци. Очекујемо да се та ствар разјасни. Ми смо платили вакцине, хоћемо да вакцине дођу у БиХ и наравно без обзира на КОВАКС механизам, ми вакцине морамо да набављамо гдје год да стигнемо али то мора бити транспарентно и отворено, грађани ове земље морају знати пошто је плаћена свака доза вакцине”, поручио је Џаферовић.

Према његовим ријечима, ”морамо да ријешимо све могуће проблеме, између осталог и овај састанак којег ћемо имати са директором Свјетске здравствене организације”.

О набавци вакцина говорио је и члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић.

”Имамо позив да одржимо тај видео састанак, да видимо и разјаснимо неспоразуме и са КОВАКС-ом и Свјетском здравственом организацијом и са Фајзером као фирмом. Да видимо је ли то заиста тако како они тврде или како ми. Испада на крају да је све запело код неких писама, потписа који је министрица Гудељевић требала ставити на писмо којим се преузима одговорност од стране БиХ за транспорт и чување те вакцине…”, појаснио је Комшић.

Како је казао, њему звучи невјероватно да је све запело на једном писму, једном потпису.