Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић обратио се на посебној сесији Генералне скупштине Уједињених нација уприличеној поводом 75. годишњице постојања Уједињених нација.Обраћање предсједавајућег Џаферовића, као и других шефова држава и влада земаља чланица УН-а, емитовано је у сали Генералне скупштине УН-а, уз присуство генералног секретара Антóниа Гутереша, предсједавајућег Генералне скупштине Волкана Бозкира и сталних представника свих држава чланица у сједишту Уједињених нација.

Обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића преносимо у цијелости:

Част ми је што се у име Босне и Херцеговине обраћам на овој посебној сесији организираној поводом 75. годишњице оснивања Уједињених нација.

Уједињене нације утемељене су крајем Другог свјетског рата из потребе да се такво застрашујуће искуство никада више не понови.

Нарушавања територијалног интегритета држава кроз војну агресију, покушај истребљења читавих народа, те успостављање свјетског поретка утемељеног на принципу доминације и голе силе, представљале су појаве које су довеле до највеће дестабилизације човјечанства и највећих масовних злочина почињених у модерној хисторији.

Једини начин да се спријечи понављање тих монструозних ствари било је да се све државе свијета обавежу да поступају у складу с правилима. Повељом Уједињених нација, као јединственим правним актом у хисторији човјечанства, стриктно је забрањено нарушавање територијалног интегритета и независности суверених држава, наложено је поштивање достојанства човјека и његових темељних права, те је прописано да свјетски поредак, умјесто на принципима доминације и силе, буде утемељен на принципима равноправности свих држава и њиховој сарадњи.

Повељом Уједињених нација утемељена су и тијела УН-а, као механизми који имају обавезу да проводе и заштите принципе Уједињених нација, штитећи на тај начин сигурност и права милијарди људских бића широм свијета.

Након оснивања Уједињених нација, уистину се никада није поновио сукоб таквих размјера какви су били Први и нарочито Други свјетски рат. Међутим, у протеклих седам и по деценија поновио се огроман број оружаних сукоба који су имали девастирајуће посљедице. Чак и у овоме тренутку, док се одржава ова Генерална скупштина Уједињених нација, људи у кризним жариштима широм свијета страхују за своје и животе својих породица, сањајући мир и сигурност.

У значајном броју случајева, Уједињене нације нису искористиле све механизме и капацитете које су имале како би зауставиле ове девастирајуће ратове. Најчешћи разлог томе је био недостатак консензуса или недовољна одлучност њених најутјецајнијих чланица. Такав однос је искусила и Босна и Херцеговина, јер су Уједињене нације могле и морале спријечити геноцид у заштићеној зони УН-а Сребреница и Жепа. Грешке начињене од стране УН-а признао је и тадашњи генерални секретар УН-а Кофи Анан, казваши да ће тај неуспјех заувијек прогонити хисторију Уједињених нација.

Уједињене нације у будућности морају наставити тежити очувању мира и међународне сигурности, као свом темељном задатку.

Иако јесте најважнија, очување мира и сигурности није једина мисија УН-а. Заштита човјековог достојанства и његових темељних права, одржавање правде и владавина права, те друштвени прогрес и равномјеран развој представљају такођер есенцијалне обавезе УН-а, чинећи сам УН сврсисходним и у свим подручјима која не спадају у ред кризних жаришта.

Човјечанство има заједничку судбину, а различити проблеми се непрестано преплићу, па ратови и дестабилизација на једном крају свијета могу врло лако изазвати социјалне проблеме на другим крајевима свијета, а најбољи примјер тога јесте горући проблем масовних миграција. То значи да имамо не само моралну обавезу, већ и заједнички интерес и корист од рјешавања проблема који нас се, на први поглед, директно не тичу. Витални интерес сваког човјека је заштита људских права и сузбијање дискриминације, контрола наоружања, борба против сиромаштва и климатских промјена било гђе у свијету. Све што је данас проблем неког другог већ сутра може бити и наш проблем, и обратно.

Због свега наведеног, Уједињене нације и у 21. стољећу представљају најбољи оквир за рјешавање глобалних питања, потврђујући свој незамјењиви значај за човјечанство.

Босна и Херцеговина даје пуну подршку разговорима о реформама система УН-а, ради његовог унапређења, али када је у питању његова иницијална мисија она остаје једнако важна и данас, те заслужује апсолутну подршку.

Човјечанство у овоме тренутку не гаји толико стрепње као 1942. када је 26 земаља потписало прву Декларацију Уједињених нација, нити гајимо толико наде као 1945. када је усвојена Повеља Уједињених нација, али засигурно човјечанство има више него икад раније потребу а лично мислим и снаге да досегне свој коначни циљ а то је универзална сигурност и просперитет за свако људско биће“.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић учествоват ће и на опћој дебати 75. засједања Генералне скупштине УН-а, која ће такођер бити организирана у истом формату.