Због погоршане епидемиолошке ситуације чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић и Шефик Џаферовић ове године нису организирали традиционални пријем у згради Предсједништва БиХ, поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине.

Умјесто тога су послали поруку из Свечаног салона Предсједништва БиХ гдје се одржавају традиционални пријеми поводом 1. Марта- Дана независности Босне и Херцеговине.

Порука члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића грађанкама и грађанима Босне и Херцеговине поводом 1. марта, Дана независности Босне и Херцеговине

“Поштоване грађанке и грађани Босне и Херцеговине,

честитам вам 1. март – Дан независности Босне и Херцеговине.

Прије 29 година проведен је референдум о независности Босне и Херцеговине. У контексту свеопће неизвјесности и кризе узроковане дисолуцијом Југославије, грађани Босне и Херцеговине су храбро и достојанствено узели властиту судбину у своје руке.

Тада су огромном већином грађанке и грађани ове земље, припадници свих њених народа изабрали пут слободе и достојанства. Зацртан је пут независне и међународно признате државе – државе равноправних народа и грађана.

Био је то један од најзначајнијих тренутака у нашој свеукупној хисторији. Демократска воља исказана 1. марта 1992. године имала је пресудан значај за опстанак Босне и Херцеговине. Грађанке и грађани Босне и Херцеговине изабрали су тада самосталну и цјеловиту државу, одбијајући идеје о њеној подјели и припајању другим државама.

На данашњи дан морамо се присјетити и одати поштовање свима који су својим животом бранили државу Босну и Херцеговину и осигурали њен опстанак. Без њихове спремности да по сваку цијену одбране суверенитет и територијални интегритет данас не би било ни Босне и Херцеговине.

Поштоване грађанке и грађани Босне и Херцеговине,

захваљујући наслијеђу 1. марта, Босна и Херцеговина је данас самостална и међународно призната држава, која тежи да постане дио европске и евроатлантске породице, као глобалног симбола сигурности и просперитета.

Будућност наше државе је у интеграцији, повезивању, разумијевању и заједничком настојању да генерацијама које долазе осигурамо услове за изградњу друштва утемељеног на европским вриједностима и стандардима, у којем ће дијалог и узајамно уважавање наших различитости бити темељ бољитка за све.

То је наш дуг према прошлим, садашњим и будућим генерацијама.

У то име, свим грађанкама и грађанима Босне и Херцеговине још једном упућујем најсрдачније честитке поводом Дана независности.

Нека вјечно живи наша једина домовина – Босна и Херцеговина.”