Пласирање непровјерених и непоткријепљених тврдњи у вези са одговором здравствених институција на пандемију коронавируса, а којем свједочимо протеклих дана у бх. јавности, представља неодговорно понашање прије свега према пацијентима и њиховим породицама као и љекарима који се боре за њихове животе, саопштено је из Кабинета члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

У саопштењу се наводи да, у тренутку када улазимо у другу годину незапамћене кризе, ширење шпекулација с циљем уношења немира и подривања повјерења у здравствене институције може имати кобан ефекат за све нас.

Додаје се да таквом друштвено неодговорном понашању треба стати украј. Здравствене институције имају законску надлежност, обавезу и професионалну оспособљеност да износе тачне податке о стању у Kовид одјељењима, што оне и чине.

Тако је Завод за јавно здравство објавио јуче информацију да је најнижа стопа смртности у држави у Херцеговачко-неретванском кантону и Кантону Сарајево. То изравно демантира дезинформације о раду КЦУС-а.

Системско ширење дезинформација и теорија завјера у свим државама представља неприхватљиво и кажњиво понашање, нарочито у времену пандемије. Свако ко у оваквој ситуацији ради политичких разлога свјесно шири дезинформације и панику, угрожава животе пацијената, и мора бити одговоран пред законом – наводи се у саопштењу.