Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић разговарао је данас у Сарајеву са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером.

Заједнички је оцијењено да је Босна и Херцеговина од краја априла до данас, унаточ проблемима изазваним пандемијом коронавируса, остварила значајан напредак у испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.

Наглашена је потреба да се у кратком року уложе додатни напори како би веома брзо била ријешења и питања Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса, Закона о ВСТВ-у, те усвојена Стратегија за процесуирање ратних злочина.

Предсједавајући Џаферовић је истакнуо да је витални интерес БиХ да се што прије испуне сви приоритети из Мишљења Европске комисије, те је захвалио амбасадору Сатлеру за подршку коју пружа у овом процесу.

Како је саопћено из Предсједништва БиХ, теме разговора биле су и регионална сарадња, политички односи у Босни и Херцеговини, као и посјета Предсједништва БиХ Бриселу и разговори са челним људима Европске уније.

Џаферовић је информисао амбасадора Сатлера о ставу Предсједништва БиХ који се односи на тзв. “Мали Шенген”, истакнувши да је Вијеће министара БиХ задужено да сачини свеобухватну анализу ефеката које би придруживање овој иницијативи имало за ову земљу.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић је нагласио да је свака иницијатива која доприноси економском напретку и бољим односима у регији добродошла, али да је битно да тај процес буде под окриљем Европске уније и њених институција.