Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић након састанка Предсједништва БиХ с предсједником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом казао је да је ова посјета потврдила изузетно добре и пријатељске односе између двије земље.

Захвалио је предсједнику Ердогану на гостопримству, додајући да ово била врло важна посјета, јер је на дневном реду било неколико јако битних тема.

Најприје захваљујем предсједнику Ердогану за 30.000 доза вакцина против коронавируса које ће Република Турска донирати Босни и Херцеговини како је саопћено на данашњем састанку – казао је Џаферовић.

Напоменуо је да је разговарано и споразуму о изградњи аутопута Сарајево – Београд који је данас потписан што је нови корак напријед о питању тог великог инфраструктурног пројекта.

Аутопут Сарајево – Београд је врло важан за Босну и Херцеговину, јер ће спојити главни град с сјевероисточним и југоисточним дијелом БиХ – додао је.

Такођер, овај пројекат је, нагласио је Џаферовић, од изузетног значаја за укупан регион западног Балкана, не само ради квалитетнијег саобраћајног повезивања Сарајева и Београда већ и ради стабилности овог дијела Европе.

Турска има стабилизирајућу улогу на западном Балкану, коју остварује кроз своје добре односе са свим државама ове регије, и јако је важно да је Република Турска присутна с оваквим пројектима – става је Џаферовић.

Разговарано је и о томе како на што бољи начин искористити Споразум о слободној трговини који је Предсједништво потписало, а накнадно је и ратифициран у парламентима обје државе.

Важно је знати да смо ми потписали с Турском Споразум о слободној трговини којим су Босни и Херцеговини дате повластице какве нема ниједна друга држава на свијету у трговинским односима с Турском – поновио је Џаферовић, напомињући да је потребно у периоду који слиједи искористити тај отворен простор.

Разговарано је и производним инвестицијама, а циљ Босне и Херцеговине је повећање трговинске размјене с Турском на милијарду долара годишње, те повећање бх. извоза у Турску, саопћено је из Предсједништва БиХ.