Џенад Џино, Јабланчанин, заљубљеник у планинарење који има има искуство пењања на свим планинама вишим од 500 метара , награђивани фотограф, каже како је пријатно изненађен великим интересом за природне љепоте Прења, Чврсницe…

Џенад Џино, иначе некадашњи радник на бензинској пумпи , каже како је фотографија промијенила његов живот, и то од 2013.године, када је купио први фотоапарат.

“Успио сам људима кроз фотографије показати своје осјећаје. Данас радим и нека видеа, која су добро запажена”, каже Џино.

“Ја сам прије свега планинар и љубитељ природе, које читаво љето походим. Занимају ме све природне љепоте БиХ”, каже Џино.

О томе шта га је фасцинирало и оставило без даха, Џино каже:

То су неки планински пејзажи. Ја сам везан у за Прењ, везан сам за Херцеговину, и прењска јутра можда су фасцинансзна, Чврсница, такођер. Али, рецимо, свитања на Хајдучким вратима то је посебан осјећај.”

Управо је и награђена фотографија на такмичењу планинарске фотографије у Трифоку, приказала та јутра .

О комерцијализацији Прокошког језера каже како је некад највећи проблем језера некада била трава која га је унипштавала.

“Десет година послије, искрено сам разочаран бројним виекендицама и то се мора регулисати. Пребукирано је”, каже Џино.

О враћању људи природи у вријеме короне, Џино каже како планира један видео којим ће представити Хајдучка врата и природне љепоте.

“Прије пар дана водио сам групу жена на Хајдучка врата и добио податак да је прошле неђеље на Хајдучким вратима било 200 људи, што је фасцинантно. Позитивно ме изненадило то што нисам нашао ниједан опушак, ниједну флашу”, каже Џино.