Џенета Карабеговић, професорица на салзбуршком свеучилишту, гостовала је у емисији БХТ1 уживо коментирајући америчке изборе који су, сада већ, иза нас.

Она истиче како он до сада није одржао говор којим се признаје пораз, али се, истиче, по медијима и на друштвеним мрежама види да је близу признању пораза.

“Суштински, још се мало чека”, казала је.

Коментирајући довођење новог министра обране, истиче да је Трампу остало још “седамдесетак дана” и да је питање хоће ли Бајдену препустити нормалну транзицију или ће ту бити неких затезања.

“Бајден још чека, а то се традиционално ради дан-два након проглашења побједника. Што се тиче његових поступака у наредних 70-ак дана, он може настојати у медијима ширити дезинформације. Покренуо је неколико тужби у неколико држава, али не изгледа да ће добити иједну од њих”, казала је Карабеговић.

Говорећи о познавању Балкана од стране Бајдена, она сматра да ће у наредном раздобљу, када Бајден ступи на дужност, бити нешто гдје ће “Биден имати највише ангажмана”.

“Задње четири године смо видјели што се догоди када се Америка ‘повуче’ из вањске политике. Бајден је показао да има пуно интереса за Балкан, али и неке друге ствари, попут односа с Кином, враћања у Паришки споразум, потпоре Свјетској здравственој организацији…”, истиче ова свеучилишна професорица.

По њезиним ријечима, Бајден добро познаје Балкан и БиХ.

“Он ће помагати БиХ на путу у ЕУ. Ове године славимо 25 година од Даyтона, то је један од успјеха америчке вањске политике. Ја сам сигурна да ће Бајден бити заинтересиран за БиХ. Мислим да ће БиХ у њему имати пријатеља”, истакнула је.

Говорећи о потенцијалној реформи Дејтона и америчком интересу, она је оцијенила како то САД гледа кроз партнерску призму.

“Постоји већа могућност да ће бити сурадње и ‘погурања’ Еуропске уније према већем интересу за БиХ. Јако је занимљиво да Бајден има утјецаја у БиХ и регији и мислим да ће ићи према путу који је за БиХ функционалнији”, казала је Карабеговић.

Вашингтонски споразум између Приштине и Београда оцијенила је као “једним од гафова Трампове политике”.

“То је више био Пи-Ар него неки споразум који може заживјети, мислим да нећемо више видјети таквих споразума”, истакнула је она.