Британски премијер Борис Џонсон и амерички државни секретар Мајк Помпео састали су се у Лондону како би разговарали о бројним важним питањима, истичући своју опредијељеност преговорима о снажном споразуму о слободној трговини “који би био у интересу економија двију држава”.

Двојица званичника разговарали су о поступцима Кине у Хонг Конгу и аутономној регији Сиињианг у којој живе ујгурски муслимани.

Разговарано је такође о ситуацији у Ирану, мировном процесу на Блиском истоку, споразуму о слободној трговини те о питању 5Г телекомуникацијске мреже.

Нагласили су значај заједничке сарадње пет земаља, САД-а, Велике Британије, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда, на развоју технологија будућности.

Помпео би се требао састати и са министром вањских послова Велике Британије Домиником Рабом, након чега се очекује конференција за медије.

Велика Британија је средином јула одстранила Хуањеи из своје 5Г телекомуникацијске мреже, наредивши свим својим мобилним оператерима уклањање опреме кинеског техно гиганта из британске 5Г мреже до 2027. године. Оператерима попут БТ (БТГОФ) и Водафоне (ВОД) наређено је из британске владе да уклоне сву постојећу Хуањеи опрему из својих мрежа.

Министар технологије Оливер Довден изјавио је тада да су америчке санкције према Хуавеју, уведене још прошле године, значајно промијениле поглед британских власти на кинеску компанију.