Компанија “Џонсон и Џонсон” неће испунити циљ за доставу предвиђеног броја вакцина за Европску унију у другом тромјесечју, након што су милиони доза забрањени за употребу у Европи због сигурносних разлога, саопштио је гласноговорник Европске комисије.

Овај неуспјех могао би проузроковати нова кашњења у ЕУ, иако ЕУ сада углавном користи “Фајзер- Бионтек” за вакцинацију своје популације. Више од половине одраслих у ЕУ до сада је примило барем једну дозу, преноси Ројтерс.

Европски регулатор за лијекове прошле седмице саопћио је да дозе “Џонсон и Џонсон” вакцине послане у Европу из фабрике Емергент (ЕБС.Н) у Сједињеним Америчким Државама неће бити кориштене, након случаја контаминације супстанци које се користе за вакцине “АстраЗенеца”, које се такођер производе у тој фабрици.

ЕМА наводи да је након те одлуке забрањено кориштење 17 милиона доза у блоку, јавља Ројтера.

“Након што је дошло до обуставе пошиљке ових вакцина, не очекује се да ће компанија бити у стању испоручити 55 милиона доза до краја овог тромјесечја”, рекао је гласноговорник ЕУ комисије.

ЕУ је од компаније “Џонсон и Џонсон” наручила укупно 200 милиона доза, од којих је 55 милиона требало бити испоручено до краја јуна. Компанија је до сада испоручила око 12 милиона доза своје вакцине која се даје у једној дози.