Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да неће бити шкотског референдума у догледној блиској будућности, те да тежиште сада мора бити на борби против пандемије коронавируса.

“Мислим да се политичари широм Британије сада морају фокусирати на борбу против коронавируса. Искрено, ја не видим нити вриједност нити корист од референдума у било ком тренутку у блиској будућности, посебно када морамо да поразимо ковид и поведемо државу напријед”, рекао је Џонсон.

У међувремену, Лондон је потврдио да формира нови Одбор који се ће фокусирати на унију, а његов основни задатак је очување уније Британског Краљевства.

Позивајући се на неименован извор у Влади, лист “Дејли мејл” објавио је да фомирање нове комисије није знак “конфузије и панике, већ показује посвећеност Уједињеном Краљевству, као и фокус премијера Бориса Џонсона на све земље Краљевства”.

Ово је услиједило након изјаве Мајкла Расела, шкотског министра за Устав, Европу и спољне послове, који је крајем јануара рекао да ће нови референдум о независности Шкотске бити одржан шест мјесеци након усвајања закона о референдуму, што се очекује у јуну.

Он је рекао да ће, ако Шкотска национална партија (СНП) остане на власти након избора у мају, она једнострано тражити нови референдум, уколико Џонсон настави да одбацује ту опцију.

Џонсон је крајем јануара рекао да су “бескрајни разговори” о могућем другом шкотском референдуму потпуно небитни за већину народа у Британији.