Велика Британија би могла да се одлучи за сценарио Брегзита без споразума о трговини са ЕУ уколико Брисел не направи фундаменталне измјене у приступу преговорима са Лондоном, изјавио је британски премијер Борис Џонсон.

Он је рекао да британске компаније морају да се припреме за исход без споразума у 2021. години и да то морају учинити са великим самопоуздањем.

–Закључио сам да треба да се припремимо за 1. јануар са аранжманима који су слични аустралијским, заснованим на глобалној слободној трговини – истакао је Џонсон.

Џонсон је критиковао Брисел због наводног одустајања од идеје о постизању споразума о слободној трговини, уз напомену да је Лондон захтијевао споразум сличан оном који је ЕУ постигла са Канадом, јавио је “Спутњик”.

–Постаје јасно да ЕУ не жели споразум сличан оном са Канадом, какав смо првобитно тражили. Инересантно је да, након 45 година чланства, Канади могу да понуде услове какве неће нама” – истакао је Џонсон.

Преговори Брисела и Лондона о трговинском споразуму застали су у претходних неколико мјесеци.

ЕУ тврди да је Велика Бритнија прекршила услове Брегзита о којима се раније преговарало тако што је у септембру усвојила Закон о унутрашњем тржишту, што је додатно закомпликовало цијелу ситуацију.