Џонсон & Џонсон данас је започео с испоруком своје једнодозне вакцине против КОВИД-19 у државе чланице Европске уније, саопћили су званичници ЕУ и фармацеутске компаније.

Компанија је првобитно планирала да започне своје испоруке почетком априла, али је то одгодила због проблема у производњи.

“Прве дозе крећу из складишта према државама чланицама”, изјавио је портпарол Европске комисије на конференцији за новинаре у понедјељак.

Џонсон & Џонсон почиње с испоруком вакцина у ЕУ данас. Веома добра вијест”, саопћио је Петер Лесе, европски посланик из странке њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

Америчка компанија обавезала се на испоруку 55 милиона доза вакцине до краја јуна и још 120 милиона у трећем кварталу, саопћио је европски комесар Тиери Бретон у овом мјесецу.

“Све донедавно било је нејасно да ли ће то обећање бити одржано. 50 милиона доза ипак је извјесно (у другом кварталу)”, казао је Лесе, наглашавајући да је примио ту информацију и од компаније и од Европске комисије, која координира разговоре с произвођачима вакцина.

Гласноговорница Џонсон & Џонсон потврдила је да је компанија започела с испоруком вакцина за ЕУ, Норвешку и Исланд, али је одбила коментирати испоруке за април и за други квартал.

Компанија тврди како намјерава испоручити 200 милиона доза у 2021. у ЕУ, Норвешку и Исланд, преноси Ројтрс.