Данас је Босни и Херцеговини уручено 10.500 вакцина “Фајзер” вакцина против ЦОВИД-19 из Европске уније. Европска комисија финансира 651.000 доза вакцина “Фајзер” за Балкан, а највише ће бити издвојено за БиХ, преко 250 хиљада доза. Испорука редовних транши ће се наставити до августа.

Предсједавајући Вијећа министара Зоран Тегелтија се захвалио Европској унији и Аустрији на донацији вакцина које су испоручене путем механизма EU4Health.

“Данас смо ту на првој и симболичној испоруци вакцина из механизма Европске уније. Добро је да смо почели с том испоруком. Знамо да се ради о испоруци од 213.800 доза вакцина које ће сваке седмице у одређеним количинама долазити у БиХ“, казао је Тегелтија.

Европски комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи и савезни министар за европске и међународне послове Републике Аустрије Александер Шаленберг уручили су ове вакцине.

Европски комесар Верхељи је истакао да је ово важан корак за процес вакцинације у БиХ те је додао да су вакцине намијењене за сигурност медицинских радника који су на првој линији борбе против пандемије КОВИД-19, а тако и за сигурност цијеле популације.

“Ово је велики дан и ово показује да нам је стало до ове регије, да нам је стало до Босне и Херцеговине, да стојимо уз БиХ од почетка пандемије. Надамо се да је ово наш заједнички корак ка изласку из пандемије“, казао је Верхељи.

Истичући како је кроз овај механизам за регију Западног Балкана осигурано више од 650.000 доза вакцина, Верхелyи је казао да ће БиХ од тога примити више од 200.000 доза.

“Заједно са COVAX програмом, у којем је ЕУ још увијек највећи донатор, регији достављамо скоро милион доза вакцина. А, ово је само почетак јер морамо осигурати да сви људи буду вакцинисани“, рекао је Верхељи.

Шеф аустријске дипломације Шаленберг је истакао да је данашња достава вакцина плод доброг рада и сарадње на принципу да нико не може бити сигуран од вируса док сви не буду сигурни.

“Вјерујем да је ово добар дан за Босну и Херцеговину, регију и Европску унију. Данас покрећемо европски замах у борби против пандемије. Долазак комесара Верхелyија и мене јасан је знак да вас нећемо изневјерити. Можете рачунати на нас“, нагласио је Шаленберг.