Женска особа из Коњица чији је нестанак пријављен 17. октобра, за којом су протеклих дана трагали припадници Цивилне заштите, ватрогасаца, Горске службе спашавања (ГСС) и мјештани, пронађена је жива и здрава, саопштили су из Оперативног центра цивилне заштите Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК).

Наша екипа добила је прилику учествовати у љетној симулацији стијењског спашавања у организацији Горске службе спашавања.

Гласноговорник ГСС-а Бојан Шуњић рекао је да је данашња вјежба дио течаја љетних техника спашавања. Ради се о дијелу специјалистичке обуке за копнено спашавање.

“Савез Горске службе спашавања има много обука, које се протежу кроз пет категорија: стијењско, потрага и спашавање, спашавање на води, под водом и спелео-спашавање”, каже Шуњић.

Финансирање ГСС-а долази из разних извора, али највише из донација, како каже Шуњић “добрих људи који су препознали наш рад”.

Према његовим ријечима, јача и финансирање преко пројеката у којима ГСС учествује, као и помоћ државе која је препознала да се ради о најјачој оперативној снази за заштиту и спашавање у цијелој земљи.