Регионална каталонска Влада затражила је данас од централне шпанске Владе у Мадриду безувјетне преговоре о рјешавању кризе у тој покрајини послије пет дана протеста.

„Позивамо предсједника шпанске Владе (Педра Санчеса) да данас одреди дан и сат за безувјетне преговоре… То је његова одговорност и обавеза“, изјавио је први човјек Владе Каталоније Куим Тора који жели да током разговора буде покренуто и питање одржавања референдума о самоопредјељењу Каталоније чему се од раније противи Мадрид.

Торра је рекао како Каталонци већ одавно траже преговоре о рјешавању питања тог шпанског подручја и додао како то питање данас захтијева још хитније рјешавање.

Позив шпанским централним властима долази послије пет дана насилних протеста у Каталонији.

У Барцелони је синоћ повријеђено више од 150 особа послије вишесатних сукоба демонстраната са полицијом која је испалила гумене метке и бацила сузавац како би растјерала протесте.

Протести у Каталонији одржавају се сваког дана од понедјељка, када је Врховни суд осудио девет бивших каталонских званичника на казне затвора од девет до 13 година, због улоге коју су имали у покушају одвајања Каталоније од Шпаније 2017. године, преноси Ал Џазира Балканс.

Демонстрације су почеле због незадовољства пресудом Врховног суда који је у понедјељак осудио девет лидера каталонских сепаратиста на затворске казне. Сепаратисти су се од тада сваке ноћи сукобљавали са полицијом у Барцелони и другим градовима након махом мирних протеста.

Власти су саопћиле како је до сада укупно повријеђено више од 400 људи, а пола од њих су полицајци. Полиција је ухапсила више од 150 особа.

Протекле ноћи полиција је употријебила и водени топ и сузавац како би сузбила демонстранте у Барцелони.