Русија неће одустати од намјере да одређује земљама региона могу ли да иду у Европску унију или НАТО. На све начине та земља ће и у будућности настојати да јача свој утицај на Западном региону, оцјењује у разговору за БХТ1, политички аналитичар из Београда Душан Јањић.

“Русија овдје игра игру са Америком која се зове – покушај заустављања и отежавања ширења НАТО-а на Балкану, не би ли наплатила своје интересе на другим тачкама. Да врло директно кажем – у овом случају наравно да Русија користи Србију јер је њена политика војне неутралности заправо једна политичка декларација која се више тумачи као анти-НАТО политика, а истовремено није покривена законима и стратегијама Србије”, наводи Јањић.

Он додаје да, с друге стране, у Републици Српској имају инсталираног политичког промотера руских интереса Додика.

“Дакле, ништа ново. Очигледно је да је моменат једино важан, о томе треба да размисли Додик и власти у Србији – зашто Медведев мора то да понавља у моменту када Америка и Русија играју једну заједничку игру, хајде да кажемо, смјештања великог проблема свом савезнику Турској. Нека размисле о посљедицама Сирије, нека гледају како се Русија наплаћује у Сирији од Трумпа и нека само смисле шта ће бити, с обзиром да је јасно да Балкан припада НАТО зони”, упозорава Јањић.

Одговарајући на питање о заначају присуства члана Предсједништва Милорада Додика оваквим састанцима србијанских и руских званичника, без учешћа комплетног Предсјдништва Босне и Херцеговине, Јањић одговара:

“Додик је, наравно, грађанин Србије, има држављанство, има кућу у Београду, он је и Београђанин. Он присуствује само тамо гдје је добродошао, а то су ипак само посјете руских, бјелоруских, турских и сличних политичара – сигурно га нема када овдје дођу Американци, Британци, Нијемци, Илалијани – нема га”, наводи он.

Према Јанићевом мишљењу, јасно је да је улога Милорада Додика врло уска и да је то повезано са његовим, реалним или претпостављеним, везама које има у Москви.