Влада Републике Српске дозволила је да се директорима јавних служби, које имају мање од стотину запослених, незаконито исплаћује плата – на шта је упозорила Главна служба за ревизију јавног сектора. Реаговао је и Синдикат управе. Траже од Владе Републике Српске, да се изјасни о овом проблему.

Директори фондова и јавних установа са мање од 100 запослених, чији је оснивач Влада Републике Српске, незаконито исплаћују плату, јер су изузети из важећег закона, тако да нема правног основа за њихов обрачун. У Синдикату управе су овај превид окарактерисали као скандал и позивају Владу да утврди и санкционише одговорне.

“Тај закон је ишао хитно у процедуру, без учешћа синдиката и десила се грешка од предлагача закона до оних који су разматрали закон, дакле свих политичара и позиције и опозиције, што показује да не читају скупштинске материјале. Није то на синдикату да утврђује већ на Влади РС која је именовала те директоре и чланове Надзорних одбора да утврди њихову одговорност, и ако утврди да нису дјеловали у складу са законом да изврши неопходну смјену”, каже предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Иако су ресорни министри обећали синдикалцима да ће о овом пропусту информисати републичку Владу, након сједнице премијер Радован Вишковић није хтио детаљисати већ је кратко поручио да није упознат са случајем. У СДС-у кажу да је Влади најбоље кад им се поткраде грешка и кад је опозиција не уочи.

„Што се тиче читања скупштинских материјала – читамо их, али то су специфичности на које довољно не обратимо пажњу или нам нико не укаже. Што се тиче незаконитог исплаћивања плата, мислим да то није случајно, то је начин како се мотивишу чланови и функционери странке“, наводи посланик СДС-а у Народној скупштини РС Давор Шешић.

Новинара Горана Дакића не чуди што опозиција није реаговала, јер како казе не чита и не анализира скупштинске материјале. Истиче да се чланови надзорних одбора постављају на те позиције да би били покриће за грешке, а не да би их отклонили.

“ Када је у питању ова афера, за коју је најодговорнија Влада, не очекујем ништа специјално да се деси. Оно што бих волио је да се утврди ко је директно одговоран за то. Ово је показатељ да се корупција и крађа одвија тамо гдје никако не би смјела”, упозорава новинар Горан Дакић.

На случају директорских плата пала је и позиција и опозиција, али и чланови надзорних одбора, па се оправдано доводи у питање колико је још таквих пропуста промакло намјерно или случајно.