Представници 27 чланица Европске уније (ЕУ) састаће се данас како би размотрили најновији развој догађаја у вези са Брегзитом.

ЕУ ће одобрити одлагање Брегзита и након 31. октобра ако британски премијер Борис Џонсон упути такав захтјев, али блок неће начинити први корак, објавио је “Гардијан”, позивајући се на изворе у Бриселу.

Подсјећамо, посланици у Парламенту Велике Британије гласали су јуче за одлагање одлуке о томе хоће ли подржати договор о Брегзиту с Европском унијом, чиме су спријечили план Владе за напуштање европског блока 31. октобра са или без споразума.

Изгласавање представља велики ударац премијеру Џонсону и значи да мора тражити од ЕУ да одгоди излазак Велике Британије. Амандман, који је данас усвојен, обвезује га да то учини уколико договор не буде усвојен до суботе.

Џонсон је раније у обраћању посланицима рекао како не вјерује да ће ЕУ понудити додатно одлагање и да неће о томе да преговара.

Међутим, званичници ЕУ рекли су да је било јасно током дискусија лидера на самиту 17. октобра да ће одобрити продужење рока.

“Чак ни предсједник Француске Емануел Макрон није предложио нешто супротно томе”, рекао је извор, пише лист.

Посљедица одлагања расправе о споразуму о Брегзиту у британском парламенту је и то да је упитан и план Европског парламента о ратификацији споразума о повлачењу наредне седмице.

Европски парламент ратификоваће тај споразум након што га одобри Доњи дом британског парламента.

Наредна сједница британског парламента је 14. новембра што значи да је 30. новембар могући нови дан за Брегзит ако посланици до тада одобре споразум.