До краја мјесеца отворен је јавни позив за суфинансирање пројеката Агенције за сигурност саобраћаја Републике Српске. За ове намјене издвојено је више од 300 хиљада КМ, а са пројектом је аплицирала и опћина Угљевик. Они су на овај начин набавили неопходан алат за своју ватрогасну јединицу.

Унапређење безбједности у зонама школа, постављање полигона, видео надзора, саобраћајних знакова, само су дио пројеката који је кроз јавни позив за суфинансирање реализовала Агенција за безбједност саобраћаја РС.

Низ пројеката укупне вриједности негдје око 340 000 КМ. Уз принцип један напрема један, онолико колико да агенција, толико да и локална заједница“, каже МИЛИЈА РАДОВИЋ, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС

На јавни позив аплицирала је и општина Угљевик, чија је ватрогасна јединица добила алат за отварање аутомобила при саобраћајним незгодама вриједан 38 000 КМ.

„Звали смо сусједне општине, територијалне ватрогасне јединице Лопара и Бијељине, за то је потребно вријеме, неких 30ак минута најмање, што у овом случају, кад смо добили нови алат, можемо завршити за 45 минута, много нам значи, каже МИРОСЛАВ МИРКОВИЋ, шеф Ватрогасне јединице Угљевик.

Општина Угљевик суфинансирала је набавку са 16 000 КМ, а поред овога, угљевички ватрогасци за 10-ак дана преселиће се на нову локацију.

„Користили за сада неки други простор који ће бити адекватан за смјештај ватрогасне јединице, тако да ће они бити помјерени у Угљевик за неких 10-ак до 15 дана“, каже ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ, начелник Општине Угљевик.

Средства за јавни позив обезбјеђена су издвајањем 1% од обавезног
осигурања возила. Међутим ријеч је о преосталим средствима, јер је Закон о издвајању престало да важи прошле године.

„Ми се надамо да ће и влада рс или кроз 1 % од обавезног осигурања, кроз иницијативу за продужење важења закона или на други начин обезбједити средства“, каже МИЛИЈА РАДОВИЋ, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Јавни позив за суфинансирање отворен је до краја мјесеца, а у фебруару сљедеће године очекује се нови јавни позив од преосталих средстава од обавезног осигурања.