Јапански цар Нарухито преузео је званично Пријестоље кризантема на церемонији одржаној у царској палати.

Церемонија устоличења Нарухита као 126. цара у најстаријој насљедној свјетској монархији представља врхунац ритуала предаје пријестоља пошто је његов отац Акихито абдицирао у мају.

Око 2.000 гостију, укључујући и стране државнике, било је позвано на устоличење новог јапанског цара, преноси АП.

Цар Нарухито и његова супруга Масако, некадашњи дипломата школована на Харварду, посјетили су три светилишта у палати како би се поклонили шинтоистичким боговима.

У част крунисања цара, јапанска влада је прогласила аболицију за око 550.000 људи који су осуђени за мања кривична и прекршајна дјела, као што су саобраћајни прекршаји.

Док је трајала церемонија устоличења цара Нарухита у уторак на Пријестоље кризантема присутни су узвикивала “банзаи” како би му зажељели дуго и просперитетно краљевство.

Нарухито се на церемонији обвезао да ће служити своју уставну дужност као симбол државе и остати у близини народа.

“Овиме се заклињем да ћу се понашати у складу с уставом и испунити своју одговорност као симбол државе и јединства народа Јапана, молећи се увијек за срећу људи и мир у свијету као и да ћу увијек стајати с људима”, рекао је Нарухито док је стајао унутар царског пријестоља.

Пријестоље, названо “Такамикура,” је 6,5 метара висока украсна структура

Церемонија устоличења врхунац је неколико обреда који су започели у мају када је Нарухито наслиједио пријестоље након абдикације Акихита, његова оца. Нарухито је 126. цар најстарије насљедне монархије на свијету за коју повјесничари кажу да датира уназад 1.500 година.

Церемонија служи да монархија придобије подршку јавности и очува јапанску културну баштину.

Пријестоље кризантема као израз за пријестоље јапанског цара добило је име према цвијету кризантеми која се налази на јапанском грбу.