Европска комисија саопштила је данас да је Хрватска испунила потребне услове за улазак у шенгенски простор и позвала Савјет ЕУ да је укључи у простор без унутрашњих граничних контрола.

“Европска комисија сматра, на темељу резултата шенгенског евалуацијског процеса започетог 2016. године, да је Хрватска предузела мјере које су потребне да би се осигурали потребни услови за пуну примјену шенгенских правила и да су стандарди испуњени”, објавила је Комисија у саопштењу.

Комисија је додала да Хрватска “треба да наставити да примјењиује све садашње активности, посебно управљање на спољним границама како би осигурала да ти услови буду и даље испуњени”.

“Комисија такође данас потврђује да Хрватска наставља да испуњава обавезе повезане са шенгенским правилима, које је преузела током приступних преговора”, додаје се у саопштењу.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер похвалио је хрватске напоре на испуњавању шенгенских услова.

“Похваљујем Хрватску за њене напоре и устрајност да испуни све потребне услове за придруживање Шенгену. Само кроз очување јединства и кроз заједништво можемо осигурати јачи шенгенски простор. И зато вјерујем да ће земље чланице предузети праве кораке како би Хрватска ускоро постала пуноправна чланица Шенгена”, рекао је Јункер, преноси се у саопштењу.