Словенски премијер Марјан Шарец оцијенио је одлуку Еуропске комисије да Хрватска испуњава техничке критерије за улазак у Шенген “политичком” те наставио инсистирати да Хрватска проведе арбитражну одлуку у граничном спору са Словенијом коју не признаје.

-Жалимо што је Еуропска комисија о тако важном питању као што је оцјена спремности Хрватске за улазак у Шенген одлучивала тик пред крај свога мандата и донијела политичку одлуку – речено је у Шарецовој реакцији на одлуку комисије у приопћењу из његова уреда.

Шарец је рекао како очекује да ће Хрватска у наставку процеса “испунити техничке, али и правне услове за улазак у Шенген”, преноси Хина.

-Очекујемо да ће Хрватска испунити све услове за улазак у Шенген, техничке и правне, укључиво и поштовање владавине права – рекао је Шарец у приопћењу у јасној алузији на оно што словенске власти сматрају поштовањем владавине права која по њима укључује проведбу одлуке о хрватско-словенској граници арбитражног суда којега је Словенија према мишљењу Хрватске неповратно компромитирала.

На одлуку Еуропске комисије да Хрватска испуњава техничке критерије за улазак у Шенген у уторак се у Словенији која је резервирана према тој могућности реагира углавном тврдњама да ће Словенија и даље моћи утјецати на коначну одлуку о прикључењу Хрватске простору без граничних контрола.

-Прије евентуалног ширења Шенгенског простора требат ће осигурати да он дјелује у својој цјелини и потпуно – казала је у изјави за медије Виолета Булц, чланица Еуропске комисије из Словеније, подсјетивши да више земаља у Шенгену продужују граничне контроле унутар Шенгена, међу осталима и Аустрија на својим границама са Словенијом и Мађарском, што Шенген чини дисфункционалним.

-Шенгенски простор какав је данас не дјелује у својој цјелини и још је увијек шест држава које имају граничне контроле на унутарњим границама Шенгена, укључујући и контроле на словенско-аустријској граници – казала је Булц, додавши како је на то упозорила и колеге повјеренике на данашњем састанку Комисије у Страсбоургу.

Словенска је еуроповјереница подсјетила да ће прије евентуалног укључења Хрватске у Шенген бити потребан и пристанак Словеније јер се одлука о томе доноси сугласношћу свих чланица ЕУ-а.

Реакције словенских политичких странака на одлуку Комисије о испуњавању критерија за улазак Хрватске у Шенген су уз мала одступања исте, у складу с ранијом изјавом премијера Марјана Шареца да ће, ако ту одлуку донесе садашња Комисија Жана Клода Јункера, она бити политичке, а не стручне и реалне нарави.

У нашој странци сматрамо да се ради о политичкој одлуци – казао је предсједник Социјалних демократа (СД) Дејан Жидан, коалицијски партнер премијера Шареца.

Додао је како је одлука у неку руку изненађујућа, једнако као и она којом је недавно “блокиран” почетак преговора о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом и да је тиме забринут.

Што се тиче будућих корака које би Словенија у вези с оцјеном Комисије о Хрватској могла подузети, Хорват је казао да његова странка није за уцјењивање Хрватске међусобним споровима јер се тако “ништа не рјешава”.