Израелски предсједник Реувен Ривлин данас ће дати мандат лидеру Плаво-бијеле странке Бенију Ганцу да формира коалициону владу, пошто у томе није успео досадашњи премијер Бењамин Нетањаху, преноси Ројтерс.

Нетањаху је изјавио у понедјељак да одустаје од напора да формира нову владу, након што није успио да осигура већину у парламенту након септембарских избора.

“Посљедњих неколико недјеља покушавао сам да доведем Бени Ганца за преговарачки сто, да формирам владу широког јединства и избјегнем нове изборе”, рекао је Нетањаху.

Ганцова странка у кратком саопћењу навела је да је одлучна да формира либералну уједињену владу.

Уколико ни Ганц не успије да формира владу, то ће највјероватније довести до нових парламентарних избора, трећих од априла.

На изборима одржаним у септембру Нетањаху Ликуд је освојио 32 мјеста у парламенту, а Плаво-бијела странка 33, од укупно 120 мјеста.

Убрзо након септембарских избора, Ривлин је дао Нетанyахуу 28 дана да састави владајућу коалицију.

Током тог раздобља, које истиче у сриједу, Нетањаху који је најдуже на премијерској функцији, увјеравао је 55 од 120 чланова парламента, укључујући и његове традиционалне крајње десне и ултра-православне жидовске савезнике, да се придруже његовој десничарској Ликуд странци у влади.

Након што је недостајало шест мандата за потребну већини, Нетањаху је „вратио“ свој мандат предсједнику.

Излаз из застоја био би да двије највеће странке, Ликуд и Ганцова нова Плаво-бијела странка, формирају владу „националног јединства“.

Ганц, бивши шеф оружаних снага, одбио је приступити влади на челу с Нетанyахуом, наводећи оптужнице против премијера у три случаја корупције док Нетанyаху негира умјешаност у те радње, подсјећа Ројтерс.