У јесен прошле године Туристичка заједница Кантона Сарајево расписала је тендер за одабир најбољег понуђача за пројектовање и изградњу туристичког инфопулта. За тај “киоск” од 15 квадратних метара плаћено је невјероватних 252 хиљаде марака јавног новца. То је готово 17 хиљада по квадрату. Ради ли се у овом случају о корупцији ин флагранти или је и даље “све по закону”?

Туристички инфопулт, који је плаћен нешто више од 250 хиљада КМ, већ седми мјесец након што су завршени радови, стоји бескористан. Подсјетимо, бивши директор Туристичке заједнице Кантона Сарајево Мидхат Хубијар прошле јесени потписао је уговор с Нусретом Бајрамовићем из фирме “Диналса”, која је изабрана као “најповољнији понуђач” за овај пројекат.

У телефонском разговору, Хубијар није одговорио зашто овај “киоск” још није у употреби. Одговорност је пребацио на тренутног директора Туристичке заједнице КС, који би, по његовом мишљењу, требао дати изјаву за телевизију. Међутим, остали смо ускраћени на одговор из Туристичке заједнице КС.

На исту адресу упутили су нас из кабинета премијера Владе КС. Но одговор и на наш други упит је изостао. На приједлог премијера Форте контактирали смо и ресорног министра Хариса Башића, који такође није хтио говорити о овом случају.

Оно што је спорно у овом случају јесте што је уговорни орган нереално процијенио набавку, истичу из Transparency Internationala и додају да су у току праћења овог случаја читали објашњење бивше управе, у којој се наводи да су се морали држати плана јавних набавки својих претходника.

СРЂАН ТРАЉИЋ, Transparency International

“Дакле, у сваком тренутку постоји могућност да се измијени план да се изврши истраживање тржишта и да се набавка процијени онолико колико је заиста тржишна вриједност. Овдје је уговорни орган драстично више процијенио ту набавку, што је додатни проблем, ставио је прилично строге критеријуме за одабир потенцијалних понуђача, чиме је на неки начин ограничио конкуренцију и добио је ситуацију да се на тај тендер пријавила само једна фирма која је понудила толико колико је било”

Туристички инфопулт један је од класичних механизама или образаца коруптивног понашања кроз систем јавних набавки, казао је за БХТ1 директор Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету.

ЕЛДАН МУЈАНОВИЋ, директор Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету

“То је типично коруптивни модел који се односи на извлачење новца, дакле јавног новца кроз систем јавних набавки. У формалном смислу се испоштују све процедуре прописане кроз законе о јавним набавкама, међутим, суштина је да се вриједност радова и услуга вишеструко прецјењује и премашује реалне оквире. Разлика тога завршава у приватном џеповима накнадно кроз неформалне контакте и коруптивне механизме”.

Корупција у БиХ постала је модус вивенди. Одавно су нас претекле државе којима смо били узор слободе и демократије. У Мађарској је прошле године десетине хиљада људи на улицама протестовало против корупције, у Бугарској такође, док су у Словачкој масе демонстрирале против ограничавања слободе медија. У БиХ је то научна фантастика, а догађају се и невјероватне ствари, као што је позив министра безбједности грађанима на демонстрације због корупције.