Ученици Средње школе „Иво Андрић“ из Вишеграда и Средње школе „Џемал Биједић“ из Горажда упознали су се са културно-историјским знаменитостима Вишеграда у оквиру пројекта “Слике нашег завичаја”, који реализује “Пробудућност”, са циљем изградње мира и повјерења међу грађанима свих вјерских и етничких заједница у Босни и Херцеговини.

Средњошколци два града, Вишеграда и Горажда, учили су о Јеврејима који су живјели у Вишеграду, Андрићевим ликовима из романа “На Дрини ћуприја”, али и о Исаку Самоковлији и Лотикином животу.

„Ово је значајно за младе људе зато што имамо прилику да се упознамо међусобно, али и да упознамо градове из којих долазимо, као и културне знаменитости који се могу пронаћи на овом подручју. Сматрам да свијест људи о љепотама које имамо на овом подручју није довољно подигнута, тако да сви на томе треба да радимо и овај пројекат је једна од прилика да наше знање о културном насљеђу продубимо“, наводи Марија Ђурђевић, ученица Средње школе из Вишеграда.

Ученике су посебно занимали споменици јунака из дјела нобеловца Иве Андрића.

“Ђаци се лијепо слажу, надам се да нешто и науче, највише радимо на мултиетичности, зближавању наших баријера које имамо у Босни”, истиче Седин Хаџимусић, професор Средње школе у Горажду.

Пројекат „Слике нашег завичаја“ реализује „Про-будућност“ у оквиру изградње мира и повјерења међу грађанима свих вјерских и етничких заједница у Босни и Херцеговини.