Након основних и средњих школа, у Хрватској је данас почео једнодневни штрајк на Свеучилишту, велеучилиштима, факултетима, високим школама, институтима и инфраструктурним установама којим се тражи повећање плаћа ненаставном особљу.

“Штрајка се искључиво због три категорије запосленика у суставу знаности и високог образовања – ненаставног особља, којег је око 40 посто на Свеучилишту, предавача, којих има око 700 до 800, те умјетничких сурадника, којих је 20-так на Свеучилишту”, рекао је главни тајник Независног синдиката знаности и високог образовања Вилим Рибић.

Позвао је и знанствено-наставно особље, асистенте и сурадничко особље на Свеучилишту на штрајк солидарности с колегама и просвјетарима.

Синдикат очекује да ће одазив на штрајк бити добар иако се, за разлику од просвјете гдје је већина људи на истом коефицијенту, не ради о хомогеној радној снази већ постоји распон од чистачице до редовног професора. “То је лепеза гдје се плаће разликују до 1:5 или 1:6”, казао је Рибић, преноси Хина.

“Синдикат тражи повећање коефицијената за ненаставно собље за 6,11 посто ,те изравнање коефицијената предавача с коефицијентима асистента. За то је потребно 40 милијуна куна годишње”, наводи Рибић.