Шта ће се десити са извозом меса у Турску?

Почетком новембра требало би да буду завршене све припреме и отпочне откуп живе стоке, односно извоз бикова у Турску. Најавио је министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић.

Договор са Турском о извозу јунећег меса, постигнут је прије два мјесеца, али – како је навео министар Шаровић, турска страна касни са регулисањем свог статуса у Босни и Херцеговини.

Домаћи фармери упозоравају да због застоја извоза јунећег меса из дана у дан трпе губитке. Само у Семберији, више од половине, односно око 5000 товних грла, премашило је тежину од тоне што додатно брине фармере. Квота од 3000 тона јунећег меса за извоз која треба да се уговори олакшање је, сматрају, али није рјешење проблема.

ОСТОЈА НИКОЛИЋ, Удружење произвођача млијека и узгајивача говеда РС

Фармер не треба да мисли да ли ће држава да омогући извоз меса, то је задатак државе да омогући продају. Фармеру је врло битно да произведе што квалитетније млијеко, а држава треба да стоји иза њега и да му омогући да то прода.

Дио вишка јунећег меса у Босни и Херцеговини смањује се захваљујући извозу у Либан, подсјетио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Турска страна увјерава, каже Шаровић, домаће да би извоз бикова за Турску требало да крене сљедећег мјесеца.

МИРКО ШАРОВИЋ, министар спољне трговине и економских односа БиХ

Турска страна или турски извозник који је добио овај посао од њихове државне дирекције за месо и млијеко касни са регулисањем свог статуса у БиХ од пријаве компаније и одабира клаонице у којој ће да ради тај посао.

Кључно је, истиче Шаровић, да извоз у Турску крене што прије. У међувремену из Министарства пољопривреде Владе РС је саопштено да ће, уколико Савјет министара не донесе мјере, са извозом јунећег меса сами креирати одређене мјере за боље повезивање домаћих месопрерадјивача и производјача меса. Не прецизирају какве.

Борис Пашалић, министар пољопривреде у ВЛАДИ РС

“Разрађујемо још неколико мјера које су нам резерва ако извоз јунећег меса не прође на Савјету министара. Ако не, ми ћемо активирати неке наше механизме које можемо, али они не могу тако брзо и ефикасно да ријеше овај проблем.

Фармери такођер сматрају да би се пооштравањем контрола увоза меса у БиХ могло постићи трајно рјешење.