Може ли Фолксваген доћи у БиХ?

Дванаест земаља је изразило заинтересованост да у њиховој земљи Фолксваген гради фабрику. Међу њима је и БиХ, под условом да Њемачка одустане од Турске са својом инвестицијом од милијарду и по евра.

Људи из пословног свијета у нашој земљи кажу, да то није немогуће – имајући у виду историју аутоиндустрије у БиХ.

И oвај голф 2 производен је у ТАС-у, 1991.године. Зуб времена према ономе што се види с вана, али и изнутра, није учионио своје. Све на њему и у њему је фабричко, Редован је на олд тимер изложбама. Његов власник нам каже, да је квалитет Голфа двојке напросто ненадмашив.

ЕЗХЕР ХЕЉА, власник Голфа 2

Прво нема електронике. Јер ова аута са електроником све је то прорачунато колко ће трајати. Пправио се ко и сва стара аута из тог времена и она старија да дуго трају, данас се више не производе та аута.

У аутоиндустрији ради 60 компанија из БиХ, 10 њих директно за Волксwаген. Поновно отварање фабрике у БиХ која би упошљавала четири хиљаде људи са инвестицијом од милијарду и по није немогуће, али је неизвјесно. Федерална привредна комора предала је писмо намјере овој компанији, показујући интерес за то. Осим БиХ заинтересирано је јос 12 земаља из регије.

АРМИН ХОЏИЋ, Привредна комора ФБиХ

Ми знамо шта смо ми понудили и које су предности,нисмо ни ми наравно до краја открили карте него чекамо нове прелиминарне локације изабране бице вјероватно неки ужи круг, па тек онда можемо у неку дубљу причу ући…

Волксаwаген Сарајево већ улаже у БиХ, али не онолико колико су првобитно били њихови планови, због мањег спора којег има са Превентом који је мањински власник у тој фирми. Влада је, каже ресорни министар, покушавала направити компромис због радних мјеста.

НЕРМИН ЏИНДИЋ, министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ

Један од услова који је менаџмент ВW Сарајево пред Владу ставио јесте да се искључи из власништва. Превент иПревент није пристао и сад је ту спор између двије приватне компање, и ми се као Влада не можемо мијшати.

Сазнајемо да је спор на прагу рјешења. Истраживање за пословни барометар Вијећа страних инвеститора показало је да су чланице Вијећа у проценту од 81 посто препоручиле БиХ као дестинацију погодну за улагања.

САЊА МИОВЧИЋ, Вијеће страних инвеститора

Наш став је крајње афирмативан и ми мислимо да постоје и прилике и потенцијали и за велике стране инвеститоре и наравно за оне мање…

Волксwаген се огласио саопштењем у којем каже да не тражи нову локацију, али да пројекат у Турској зависи од политичке ситуације.

У склопу индустријске зоне у Вогошћи налазила се и творница аутомобила Сарајево. Данас се овдје налази неколико различитих привредних субкјеката и само један од њих производи дијелове за аутомобиле.