Полиција је ухапсила пет осумњичених да су малверзацијама љекарским рецептима оштетили Републички фонд за здравствено осигурање Србије за 9,8 милиона динара, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Ухапшени су здравствени радници у Дому здравља Прешево Ф.Н. (43), А.Б. (42) и К.А. (55) и пензионисани здравствени радник Р. Ј. (67) због сумње да су злоупотријебили службени положај, док се осумњиченом А.М. (44), одговорном лицу у једној апотеци у Прешеву, на терет ставља злоупотреба положаја одговорног лица.

Сумња се да су Ф.Н, А.Б, К.А. и Р.Ј. од јануара 2016. до краја 2017. године пацијентима прописивали рецепте за лијекове без извештаја љекара специјалисте у количини већој од дозвољене на мјесечном нивоу, супротно Правилнику о листи лијекова који се прописују и издају на терет средстава обавезног здравственог осигурања и Правилнику о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији.

Осумњичени Ф.Н. је, како се сумња, са тим рецептима подизао лијекове у апотекама у Прешеву и продавао их на Косову.

Такође, сумња се да је А.М. од јануара 2016. до јула 2018. године ручно преправио 5.274 љекарска рецепта на којима је дописивао већу количину лијекова него што је прописано.

Осумњиченима Ф.Н. и А.М. је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, док су А.Б, Р.Ј. и К.А већ приведени надлежном тужилаштву.