У Љубљани ће почетком идуће године под окриљем УН-ове агенције за образовање, знаност и културу (УНЕСЦО) почети дјеловати међународни истраживачки центар за умјетну интелигенцију (ИРЦАИ), наводе данас словенски медији.

Иницијативу за оснивање такве знанствене установе Словенија је дала 2017. године, а коначну одлуку о томе дат ће УНЕСЦО на својој конференцији идућег мјесеца у Паризу.

Приједлог словенске владе о оснивању ИРЦАИ-а у Љубљани начелно је у травњу ове године већ подржао извршни одбор УНЕСЦО-а, а с обзиром на досадашње разговоре и конзултације по свијету не очекујемо проблеме да га потврди и генерална конференција, изјавио је за Словенску агенцију СТА Гашпер Храстељ из Словенске националне комисије за Унесцо.

“Тиме процес оснивања центра за умјетну интелигенцију у Љубљани уствари тек започиње, казао је Храстељ на конференцији за новинаре у петак у министарству за знаност и образовање, преноси Хина.

Словенска влада ће након очекиване одлуке у Паризу припремити текст уговора о оснивању с УНЕСЦО-ом као покровитељем центра, који би могао бити потписан почетком сљедеће године.